Velkommen til Det norske juletreselskap 

Det norske juletreselskap tilbyr et variert utvalg av juletre- og pyntegrøntprodukter av høy kvalitet på stemningsfulle juletreutsalg. 

Dessuten tilbyr vi rimelig norsk gran til 79,- og normannedelgran til 169,-.

Her kan du i ro og mak kikke på utvalget, eller bli hjulpet av en serviceinnstilt og kunnskapsrik betjening.

På Hagan Senter har vi solbærtoddy !

    

Det Norske Juletreselskap ønsker å tilføre julestria litt mer hygge ! Salget julen 2005 starter Lørdag 10 des på Hagan Senter og Onsdag 14. des på Mo senter. Salgsplassene holder åpent utover kvelden.

X

På disse sidene kan du lese om: Vi har juletrærnes Rolls Royce ! ...Nobelgran !!!

Litt om:

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

Behandling av juletreet:

La juletreet tilpasse seg det varme inneklimaet:

Algemiddel, gis med ved kjøp.

 

Tilbake

  1. Plasser juletreet på et kjølig sted uten frost (kjeller, garasje o.l.) i 1 til 2 dager. Da vil treet tine opp, og uttørkingen av nålene begynner. For å unngå dryssing må du huske å:
  2. Sett treet i en bøtte med vann. Det første døgnet når juletreet tiner kan det "drikke" 4-5 liter vann.

Når du tar treet inn i stuen:

  1. Sag av en skive nederst på roten (2-3 cm). Den rene overflaten øker treets evne til å ta opp vann.
  2. Vask juletrefoten for å fjerne gammelt algebelegg. 
  3. Sett juletreet på plass i foten og hell umiddelbart på vann. Tilsett algemiddelet i vannet. Algene i vannet vil ellers blokkere for vanntransporten i juletreet

Underveis:

  1. Sørg for at det alltid er nok vann i foten. Tilsett gjerne mer algemiddel når vann blir skiftet/tilført.
  2. Plasser ikke treet nær varmeovn eller liknende. Et juletre skal behandles som snittblomster (Tulipaner eller roser).

Når julen er over (påsken):

  • Ditt juletre er et biologisk produkt. som kan leveres som biologisk avfall på det kommunale avfallsmottak, eller komposteres i egen hage. Den er fin å male opp og blande inn med matavfall for raskere omdanning.
x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Tradisjon

Juletretradisjon Jul (norrønt jól)

Fellesnordisk fest for den store hedenske tradisjonen som ble feiret omkring vintersolverv (midtvinter). Den hedenske fest skulle holdes for et godt år og man skulle ha jule-øl og drikke gudenes minne. Sol- og jorddyrkelse er noen av symbolene som ofte knyttes til denne festen. Julen ble etter innføringen av kristendommen i Norden en fest til minne om Kristi fødsel. Omkring år 300 e.Kr ble 25 desember en vanlig festdag i Roma. Flere av de mest populære juleskikkene er av forholdsvis ny data. 

Juletreet
De første juletrærne er kjent fra tysk område i førstehalvdel av 1500-tallet. Det var håndverkere i Bayern som begynte å sette inn juletrær i sine laugslokaler.  Noen steder hang de juletrærne i taket fordi det var trangt om plassen.
I Norge omtales det første juletre i Oslo i 1820-årene.   Fengselsdirektør Petersen fra Christiania fortalte fra sin barndoms jul om en frøken Weinshenk som hadde tatt med seg skikken fra hjemlandet Tyskland. I 1843 så Jørgen Moe for første gang et pyntet juletre hos Nicolai Aall på Nes jernverk ved Tvedestrand der han var huslærer.
Juletreet kom først til de største byene som et festsymbol for velstående. Etter annen verdenskrig hadde de fleste som feiret jul et tre i stua, men på enkelte steder i Norge var det ikke vanlig før utpå nitten femtitallet.
Kirken syntes ikke om denne tradisjonen. Skikken med å gå rundt treet var ennå verre å svelge. I enkelte samfunn var det forbudt med juletre, da de mente at dette var avgudsdyrkelse. 
Juletrepynt

Pynten på de første juletrærne var nøtter, kaker og gotterier. Etter hvert kom julekurvene, både fordi de var fine og se på, morsomme å lage, samt at de var fine å fylle med godter og knask.

Det var først på 16-1700-tallet, etter at juletre-skikken hadde spredd seg i Europa at man begynte å sette små stearinlys på juletreet. 
Julenek
En gammel tradisjon i Norge og Sverige. Et julenek skulle være av best sort korn. Tolket på mange forskjellige måter, blant annet som offergave til Odin, magisk bestikkelse av skadefugler, eller rett og slett at alle skulle ha noe ekstra i julen.
Kristtorn
Planten ble hengt over inngangsdørene i England og Frankrike for å vise at de som bodde der var kristne. De spisse bladene symboliserer tornene i Jesu tornekrone, mens de røde bærne dråper av hans blod.
Tilbake
x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x